Praten in je slaap. Wat zegt het over je?
Heb je ook wel eens dat je ‘s ochtends wakker wordt en je partner vraagt wat je allemaal aan het vertellen was ‘s nachts? Praten in je slaap komt wel vaker voor en is eigenlijk een vorm van een slaapstoornis. Het is over het algemeen totaal niet schadelijk of gevaarlijk dus maak je niet druk! Al ligt het er wel een beetje aan wàt je dan precies zegt. Soms kan het zelfs best grappig zijn voor je bedpartner!
In je slaap praten
Praten in je slaap is best een opvallend verschijnsel. Je kunt hele verhalen vertellen in je slaap of je kunt een aantal woorden mompelen. De verschillen hebben te maken met de slaapfase waarin je je dan bevindt.
Toch heeft praten in je slaap een aantal sociale gevolgen. Wanneer je in je slaap praat, ben je hier niet van bewust. Het heeft ook geen zin om het er de volgende dag over te hebben, want je weet het gewoon niet meer. Wat je precies zegt wanneer je slaapt, is afhankelijk van de situatie. Het kan zijn dat je een serie hebt gekeken voordat je naar bed ging en dat je deze aan het na spelen bent. Daarnaast kan het ook zijn dat je een gebeurtenis van die dag aan het herhalen bent.
Betrouwbaarheid van wat je zegt
Wanneer je de volgende dag geconfronteerd wordt met het praten in je slaap, kan dit schaamte opwekken. Volgens onderzoek blijkt, dat het niet per se de waarheid hoeft te zijn wat iemand zegt in zijn slaap. Het is daarnaast niet schadelijk voor de hersenen, maar het kan wel storend zijn voor je partner die naast je ligt te slapen. Het zou dus kunnen dat hier een sociale angst door ontstaat, omdat je bang bent dat je anderen stoort wanneer je slaapt.
Het praten in je slaap komt voor in verschillende slaapfasen. In de lichte slaap kan het praten al beginnen. Vaak praat je dan nog duidelijk en zijn de verhalen dus goed te volgen, omdat het een samenhangend verhaal is. Wanneer je verder in de slaapcyclus raakt, worden de zinnen vaak onsamenhangend en niet goed te volgen. Hierdoor krijg je wat gebrabbel en gemompel.
Oorzaken van praten in je slaap
Iedereen heeft het wel eens ervaren. Het schijnt dat de helft van de kinderen wel eens in de slaap praat! Kinderen krijgen zoveel nieuwe indrukken, wat in de slaap wordt verwerkt. Bij volwassenen is het gemiddelde wat minder. Ongeveer 5% van de volwassenen praat wel eens in de slaap.
Over het algemeen kan praten in je slaap weinig kwaad en heeft iedereen er ooit wel eens last van, maar er kunnen ook oorzaken zijn waardoor het praten wat vaker voorkomt. Het kan bijvoorbeeld komen door depressie, koorts, alcohol, stress of slaaptekort. Ook kan het komen door lichamelijke problemen, zoals narcolepsie of slaapapneu. Wanneer je dus ernstig vermoeid bent en ‘s nachts in de slaap praat, dan is het verstandig om contact op te nemen met een arts.
Behandeling van praten in je slaap
Over het algemeen kan het echt geen kwaad als je af en toe in je slaap praat. Het is een normaal verschijnsel waar iedereen wel eens mee te maken heeft. Mochten de klachten erger worden, dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Dan wordt je wellicht doorgestuurd naar een slaapspecialist.
Er is geen standaardbehandeling voor het praten in je slaap. Deze wordt afgestemd op wat voor jou van toepassing is, bijvoorbeeld medicijnen of een doorverwijzing naar een psycholoog.
De basis voor goed kunnen slapen kun je natuurlijk zelf aanpakken. Het is belangrijk om een goed slaapritme te creëren en dat je voldoende slaap krijgt. Daarnaast is het belangrijk dat je in een schone kamer slaapt en dat je een goed bed hebt. Probeer eens een matras of boxspring van Club 9! En als laatste maar zeker niet onbelangrijk, neem afstand van je smartphone en laat deze buiten de slaapkamer liggen. Dit zorgt voor zoveel meer rust tijdens je slaap. Lees hieronder waarom.
Ook interessant
De 5 meest gemaakte fouten bij het kopen van een boxspring
Fout 1. Proefliggen in een winkel Een bed uitproberen in de winkel is vaak een nutteloze exercitie. Je bent niet …
Nadelen van snoozen
We kennen allemaal wel dat gevoel dat de wekker gaat en je voor je gevoel nog wel uuuren kunt slapen. …
Sporten voor het slapen. Een goed of slecht idee?
We weten allemaal dat sporten belangrijk is voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Je zou misschien denken dat je …